min bil logga utan vitt

Elektrifiering

Hos oss på Min bil är elbilar, laddhybrider och mildhybrider en stor del av vår vardag då vi är auktoriserad bilverkstad för flera ledande elbilstillverkare som tex KIA, Nissan och Hyundai mfl.
 

Omställning i samhället för en mer hållbar framtid är ett faktum.

En del nya bostadsområden byggs med bara några få parkeringar där man istället delar på en eller två bilar i föreningen. Bildelningssajter boomar. Företag och kommuner planerar power to grid lösningar för att säkerställa en hållbar framtid.

Den elektrifiering vi hittills har sett i vår bransch består av elbilar, laddhybrider och mildhybrider - alla som redan har förändrat och kommer att förändra vårt sätt att resa.

 

Hur fungerar en elbil?

Elbilar drivs av en eller flera elmotorer som hämtar sin energi från laddningsbara batterier. Hur långt man kan komma på en laddning beror på hur mycket energi batterierna kan lagra samt på elbilens energieffektivitet.
De bilar som kombinerar eldrift med en bensin- eller dieselmotor kallas ofta för laddhybrider

Räckvidd på din elbil bestäms av batterikapacitet, förbrukning, yttre temperatur och körstil.
 

När du bromsar eller saktar ner återförs bromsenergin till det stora bilbatteriet för att räcka längre
 

Du får inga avgasutsläpp vilket minimerar påverkan på miljön.

 

Hur säker är en elbil egentligen?

Euro NCAP gäller som måttstock för bilsäkerhet. En elbil måste uppfylla samma säkerhetskrav som en bil med förbränningsmotor och får genomgå samma säkerhetstester som en bensin- och eller dieselbil.

Hur laddar man sin elbil?

Bor du i hus kan du med fördel installera en laddbox eller använda någon av alla laddstolpar som finns i vårt samhälle. Det är också möjligt att ladda bilen i ett vanligt vägguttag. Detta är dock endast i nödfall eftersom det finns en risk för överhettning.

Är det inte dyrt att ladda?

Här kan man säga att det helt och hållet varierar mellan olika elavtal och typer av bilar.
För att få fram en ungefärlig kostnad kan du multiplicera kostnaden för el per kWh med batterikapaciteten (kWh) för den bil du intresserar dig för.

Vad är egentligen den stora skillnaden mellan elbil, laddhybrid och mildhybrid?

Elbil

En elbil drivs av en elmotor och laddas med ström från ett vägguttag eller en laddbox. Dessutom använder sig bilen av bromskraftåtervinning för att ladda upp batteriet under körning.

Laddhybrid

En laddhybrid kombinerar sin elmotor med en förbränningsmotor och kan laddas i ett vanligt eluttag eller med hjälp av en laddbox. Skulle batteriet vara urladdat eller om du behöver extra kraft kommer förbränningsmotorn ta vid.

Mildhybrid

En mildhybrid går inte att ladda via ett eluttag, utan laddas genom bromskraftåtervinning när bilen körs. Här används batteriet för att stötta förbränningsmotorn och minska bilens utsläpp.